Ono sto bih ja licno dodao celoj ovoj prici je da sam vremenom shvatio da ozvuchenje u bilo kom klubu daje vise prostora za tehnicke greske nego radio ili promo mix koji se slusha kuci... Zasto je to tako, ne znam, ali 100 miliona puta mi se desilo da igrom sluchaja posle neke zurke, kod kuce odslusham isti taj set istog tog dj-a i onda skontam da pola gresaka na licu mesta nisam ni cuo (ne zbog kolicine alkohola u tom trenutku) vec jednostavno sve to drugacije zvuchi u klubu... I onda kazem sebi, jbt sta je ovaj sinoc radio, svaka druga mu pobegla...
... A u potpunosti se slazem da radijski/promo mix apsolutno ne sme imati tehnickih gresaka pored ove silne tehnologije (ma da, nekad je tehnologija ta koja je kriva za gresku...)!

Robi covek zna - ozvucenje je kljucna stvar - ma ni DJ nije potreban - ozvucenje !!!
svi kuci imate dobru liniju zvucnika. i naravno pojacavali ste preko polovine od maksimuma. i primetili da se vec tad donekle gubi smislenost singlova. u nekim tvrdjim vrstama - gubi sei melodika zbog jacine basa.
ne znam da li postoji neki klub u BGu cije ozvucenje je perfektno. jer takvo perfektno, kosta i do milion dinara, budimo realni.
E sad svak ce reci da preterujem i da su ozvucenja u svim klubovima savrsena. Jesu - to stoji. al za minimalne varijante muzike i ovaj tik tak trljacki rumunski haus koji se ovde emituje konstantno.
Kada uzmete za uzorak jedan hardtrance ili hardstyle singl - to ne moze da se emituje sa bilo kakvim ozvucenjem. bass-master mora da se smanji i ispod 75% pri emitovanju glavnih sekvenci u ovakvim vrstama muzike - znam iz iskustva. jer ako se to ne ucini - onda ce na grbacu da ide i steta za inventar kluba, a i distorzija bi pocepala usi ljudima. gubi svaki smisao pesma, ako je ozvucenje prosto, kao sto inace jeste. ne tripujem ja da treba u svakom klubu ozvucenje kao na svetskim mega*festivalima. samo konstatujem da je ono ipak ubedljivo najbitnija stvar. i normalno da pri nekoj distorziji od desavanja ti Robi, il neko drugi, nece svesno da primeti da li je taj DJ napravio greske ili ne - neces cuti takoreci nista. a za radijske setove - naravno da treba da se odrade maksimalno. greske se ''malim'' ne prastaju - a ''velikim'' i ako ih ima - one se ne primecuju, jer zaboga to je on - ''veliki''. a ti Robi kao profesionalac, sa svojim istancanim sluhom, vidis i uocavas greske, i u sebi kazes - kakav je ovaj bolid, al dzabe je to - niko te nece poslusati, sem kolega koji se bave istim Djingom, al koji, eto, tom ''velikom'' nisu ni blizu po velicini. Ime je cudo (rekao sam ovo 260 hiljada puta).
u pravu si, ali pitanje da li ce to biti puko preklapanje bita ili smisleni trenutak kada se sve kockice slozhe. recimo, postoje trekovi na istom bpmu, naizgled iz iste priche, ali kad ih stavish jedan za drugim nekako... nije to to...
jednostavno - kad se stilovi ne slazu - ne vredi ni to sto ih ti preklopis savrseno, niti ista drugo i kraj.
Martin Garcia se ne bi slozhio sa ovim. chovek je radio pre neke 2 godine u Anderu i ochigledno sve potanko isplanirao. pre njega su Kinetici vrteli i poprilichno podigli masu. i onda izadje ovaj chovek negde oko 2 recimo i spusti bit na 120. posle pola sata je mozhda dogurao do 122, al ljudi vec uhvatili red za jakne
pa kad je spustio na ''sahrana'' tempo.
slazem se da treba gledati masu, to je poenta svake zurke da se ljudi provedu lepo.
ali treba i taj DJ da bude svoj i sebi veran i da se i on oseca lepo dok zabavlja druge a ne da rusi neka svoja muzicka opredeljenja i menja ukus na licu mesta zato sto se nekom spustio
Apsolutamente SI !!! samo bih promenio zadnjih par reci a sve ostalo isto ostavio ... ''...zato sto se nekom DIGAO'' :-), uglavnom vlasniku kluba ili nafuranom klincu iz publike koji 'oce da muva ribu uz svoj omiljeni trljacki hit koji se potpuno mimoilazi sa tematikom veceri... uhhh - ziveli separatisani pultovi. :-)
a za ovaj bitmecing - my suggestion: ne konzumirati vino nikakve boje uz rad, ja ga razumem
a kad smo kod preklapanja - ta bpm cifra je nesto najgluplje na sta se covek treba oslanjati. a i nepotrebna je stvar - jer kad ti znas- znas, ne treba ti sugestija koliki je tempo nekog singla. Radi okvirnog informisanja - znaci - al za tacno - Nikad se ne treba naslanjati.

i dok miksujes, naravno - kao i kad vozis - ne pijes