industrija zabave je decenijama zaradjivala enormno visoke cifre. onda je doshlo do revolucije pojavom Interneta kao besplatnog medija, a taj dogadjaj je naishao na mlaku ili nikakvu reakciju. ne da nisu shvatlili na vreme da ce se sve urushiti, vec i danas ne postoji adekvatna reakcija, posebno na polju muzike. pisao sam o tome na nekim proshlim temama, pa da se ne ponavljam... ukratko, ne postoji nikakvo objashenjenje zashto bi neko placao za digitalni daunloud, kada to isto mozhe da dobije i za dzh.
filmska industrija je proshle godine pronashla nachin kako da ubedi ljude da se vrate u bioskope, ozhivljavanjem 3D tehnologije, koja je otkrivena 1890. godine (?!) (
http://en.wikipedia.org/wiki/3-D_film). dakle, ponudili su neshto shto, za sada, ne mozhete da dozhivite kod kuce skidanjem sa neta. naravno, i to ce biti kratkog maha, ako ne nastave da smishljaju nove stvari.
kod muzike ne postoji nikakva naznaka evolucije. ne potencira se dovoljno na razlikama u kvalitetu i samom dozhivljaju, kao kod filma. od cele ove situacije su profitirali sajtovi za legalni dl koji neafirmisanim producentima ni ne daju novac ukoliko njihov trek ne skinu korisnici 100 puta (recimo). postoji pricha tipa nema veze, didhejevi nadoknade taj manjak novca od produkcije na nastupima, ali shta da rade svi oni koji ne vrte, vec samo prave muziku, a neko drugi zaradjuje na njihovom trudu na nastupima?
bice zanimljivo sta ce se desiti u narednom vremenu - vec znam za neke lejbele koji ce osvanuti i raditi na principu donacija, tj skidaj muziku i plati koliko hoces, ali ne moras... i to mi zvuci izuzetno primamljivo i realno - zasto Beatport da uzima pola kolaca, kad mozes da ga izbegnes i samo lejbelu i artistu da grunesh kesh, pa makar to bilo 50 centi... ja bih realno mnogo muzike kupio tako, uvek cu da imam 50 dinara da lupim za dobru traku...
ovo je skroz ok ideja. to su uradili nedavno momci iz grupe Radiohead koji su ponudili album besplatno na netu ili koliko dash.