Hello Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Muzicka industrija i zarada  (Read 1492 times)
Branah
PulseOne Crew
Pulseone Regular

Pulse on and on ;)

View Profile WWW
« on: April 16, 2010, 08:35:37 AM »

Naisao sam na ovaj clanak, pise neki lik blog i odradio je malo researcha...

http://www.informationisbeautiful.net/2010/how-much-do-music-artists-earn-online/

A nasao sam i jos jedan super clanak Smile , ovaj put Lady Gaga

http://www.hypebot.com/hypebot/2009/11/report-spotify-paid-lady-gaga-167-for-1m-plays.html

Mnogo jadna situacija Smile Ali ispostavlja se da ako kupite CD sto puta bolje podrzavate artista nego ako kupite preko neta... Ostatak cifara je izuzetno smesan, nazalost

brankko
PulseOne Crew
Pulseone Regular

N-stpbl

View Profile WWW
« Reply #1 on: April 16, 2010, 03:12:03 PM »

Nema 'leba bez motike!

N-tchbl
Pulseone Regular

i:FACE Agency

View Profile WWW
« Reply #2 on: April 16, 2010, 03:49:18 PM »

Bas bih volela da vidim kako to izgleda za Beatport ili Juno recimo,
Posto sam slusala puno prica od stranaca (neki su i odustali od produkcije zbog toga) i par nasih da se mnogo vise isplati biti Beatport nego nekakav muzicar, kao i da se mnogo vise "isplati" davati trake besplatno kao promo, da DJevi furaju u svojim setovima i tako sire pricu o tebi nego li baciti release/dva/tri/tridesettri na Beatport gde ce neko cuti/nece cuti a ti ces dobiti jako malo (finansijski) ali ces zato lepo nahraniti Beatport baje..
Ovaj gore grafikon je potpuno porazavajuc, nije ni cudo sto muzika umire kao i sama industrija, vise nije bitan muzicar kao umetnik i muzika kao produkt vec je bitno koliko ce se na njima zaraditi, a sta ostaje artistima kao podstrek za dalje - nista. :/
Uopste me ne cudi sto gomila producenata podrzava recimo Soulseek ili slicne varijante iznalazenja muzike, deli promo linkove i podstice sirenje kvalitetne muzike na sve nacine koji NE ukljucuju recimo taj Beatport (kad vec govorimo o manipulacijama, finansijama i monopolu).. kad pogledas da vise para namlati neki "tezga DJ" u nekoj srBskoj zabiti nego li neki talentovani producent koji ulozi citavog sebe u jedno parce muzike na koje zaradi pisljivih 0.0000000000003 dolara.. gde je tu smisao

Fyono
Pulseone Senior

www.myspace.com/fyono

View Profile WWW
« Reply #3 on: April 16, 2010, 04:41:57 PM »

to zavisi i od ugovora... recimo, ja sam za Plusquam potpisao da dobijem od prodaje 11%, za Seta 50%, za Kernel 70%... opet, Plusquam je najjaci i logicno je da ce uzimati najvise procenata od anonimusa, dok je, recimo D-Nox koji je isto izdavao za Plusquam, sigurno uzeo veci procenat... kad ti uzmes da od, recimo 2€, koliko kosta jedna pesma, prodavnica uzme vise od trecine, distributrer uzme trecinu, i onda ono sto ostane delis sa etiketom... jos ako imas i remixera... Smile

kao i da se mnogo vise "isplati" davati trake besplatno kao promo, da DJevi furaju u svojim setovima i tako sire pricu o tebi

pa ti uvek mozes da saljes i promo trake DJevima da vrte, i + da izdas! ja za COS imam spremnu promo listu, kako bih imao i feedback i promociju

Branah
PulseOne Crew
Pulseone Regular

Pulse on and on ;)

View Profile WWW
« Reply #4 on: April 16, 2010, 04:47:12 PM »

to za Beatport je logicno, kao i svaki primer "middle-man" varijante ... samo sto su ovde pederi, sve je toliko netransparentno i nikad ne znas koliko downloadova je stvarno bilo...

Iz nekih drugih prica sam cuo da top10 beatport izdanja u najboljem slucaju prilaze cifri od par stotina do hiljadu evra zarade, sto je takodje jadno. bice zanimljivo sta ce se desiti u narednom vremenu - vec znam za neke lejbele koji ce osvanuti i raditi na principu donacija, tj skidaj muziku i plati koliko hoces, ali ne moras... i to mi zvuci izuzetno primamljivo i realno - zasto Beatport da uzima pola kolaca, kad mozes da ga izbegnes i samo lejbelu i artistu da grunesh kesh, pa makar to bilo 50 centi... ja bih realno mnogo muzike kupio tako, uvek cu da imam 50 dinara da lupim za dobru traku...

Branah
PulseOne Crew
Pulseone Regular

Pulse on and on ;)

View Profile WWW
« Reply #5 on: April 16, 2010, 04:52:55 PM »

to zavisi i od ugovora... recimo, ja sam za Plusquam potpisao da dobijem od prodaje 11%, za Seta 50%, za Kernel 70%... opet, Plusquam je najjaci i logicno je da ce uzimati najvise procenata od anonimusa, dok je, recimo D-Nox koji je isto izdavao za Plusquam, sigurno uzeo veci procenat... kad ti uzmes da od, recimo 2€, koliko kosta jedna pesma, prodavnica uzme vise od trecine, distributrer uzme trecinu, i onda ono sto ostane delis sa etiketom... jos ako imas i remixera... Smile

pa ti uvek mozes da saljes i promo trake DJevima da vrte, i + da izdas! ja za COS imam spremnu promo listu, kako bih imao i feedback i promociju

u pravu si, logicno je da ce jaca imena da uzmu vise kesa, pogotovo ako se uzme u obzir da svi poznatiji Djevi vecinom imaju svoje lejbele pa i sami odredjuju svoje uslove, bar u vecem delu kolaca... druga stvar je i sto neretko poznatija imena budu placena dobar kesh unapred da bi izdali za odredjenu etiketu - mladi ambiciozni labeli placaju dobru lovu da u prvih nekoliko izdanja dobiju nekog kao sto je D-Nox ili Eelke Kleijn, jer tako dizu rejting... ali sto se talentovanog anonimusa tice, zarade od trekova slabo...

involver
PulseOne Crew
Pulseone Regular

View Profile WWW
« Reply #6 on: April 21, 2010, 02:10:13 AM »

industrija zabave je decenijama zaradjivala enormno visoke cifre. onda je doshlo do revolucije pojavom Interneta kao besplatnog medija, a taj dogadjaj je naishao na mlaku ili nikakvu reakciju. ne da nisu shvatlili na vreme da ce se sve urushiti, vec i danas ne postoji adekvatna reakcija, posebno na polju muzike. pisao sam o tome na nekim proshlim temama, pa da se ne ponavljam... ukratko, ne postoji nikakvo objashenjenje zashto bi neko placao za digitalni daunloud, kada to isto mozhe da dobije i za dzh.

filmska industrija je proshle godine pronashla nachin kako da ubedi ljude da se vrate u bioskope, ozhivljavanjem 3D tehnologije, koja je otkrivena 1890. godine (?!) (http://en.wikipedia.org/wiki/3-D_film). dakle, ponudili su neshto shto, za sada, ne mozhete da dozhivite kod kuce skidanjem sa neta. naravno, i to ce biti kratkog maha, ako ne nastave da smishljaju nove stvari.

kod muzike ne postoji nikakva naznaka evolucije. ne potencira se dovoljno na razlikama u kvalitetu i samom dozhivljaju, kao kod filma. od cele ove situacije su profitirali sajtovi za legalni dl koji neafirmisanim producentima ni ne daju novac ukoliko njihov trek ne skinu korisnici 100 puta (recimo). postoji pricha tipa nema veze, didhejevi nadoknade taj manjak novca od produkcije na nastupima, ali shta da rade svi oni koji ne vrte, vec samo prave muziku, a neko drugi zaradjuje na njihovom trudu na nastupima?

bice zanimljivo sta ce se desiti u narednom vremenu - vec znam za neke lejbele koji ce osvanuti i raditi na principu donacija, tj skidaj muziku i plati koliko hoces, ali ne moras... i to mi zvuci izuzetno primamljivo i realno - zasto Beatport da uzima pola kolaca, kad mozes da ga izbegnes i samo lejbelu i artistu da grunesh kesh, pa makar to bilo 50 centi... ja bih realno mnogo muzike kupio tako, uvek cu da imam 50 dinara da lupim za dobru traku...

ovo je skroz ok ideja. to su uradili nedavno momci iz grupe Radiohead koji su ponudili album besplatno na netu ili koliko dash.

N-tchbl
Pulseone Regular

i:FACE Agency

View Profile WWW
« Reply #7 on: April 21, 2010, 03:23:18 AM »

^ i zaradili BRDO para, po njihovim recima. bravo, neka im se pozlati svaka parica!

Fyono
Pulseone Senior

www.myspace.com/fyono

View Profile WWW
« Reply #8 on: April 21, 2010, 01:11:46 PM »

koji neafirmisanim producentima ni ne daju novac ukoliko njihov trek ne skinu korisnici 100 puta (recimo)

ne. prodavnice isplacuju i ako imas samo jedan download, ali etikete ne isplacuju dok ne predjes dogovorenu cenu ( najcesce 50 ili 100$ ), da te na neki nacin nateraju da jos neki trek izdas za njih, pa da sa svim zaradama zajedno predjes crtu i da onda mogu da te isplate

involver
PulseOne Crew
Pulseone Regular

View Profile WWW
« Reply #9 on: June 06, 2010, 12:56:05 AM »

momci iz grupe Radiohead koji su ponudili album besplatno na netu ili koliko dash.

evo sad su to isto uradili i Omar Rodriguez Lopez & John Frusciante, bivshi gitarista Pepersa

http://omardigital.rodriguezlopezproductions.com/album/omar-rodriguez-lopez-john-frusciante

involver
PulseOne Crew
Pulseone Regular

View Profile WWW
« Reply #10 on: July 02, 2010, 04:01:34 PM »

prochitah u chasopisu IDJ da je La Roux - In For The Kill (Skream's Let's Get Ravey Remix) samo u 2009. godini prodat 400.000 puta  Blink pa da li je moguce?

Fyono
Pulseone Senior

www.myspace.com/fyono

View Profile WWW
« Reply #11 on: July 02, 2010, 04:39:48 PM »

mnogo bre Smile mada jeste traka do jaja Smile

koristim istu distribuciju za COS kao i Eklektisch, trenutni Beatport #1 je njihov, Pleasurekraft-ova Tarantula, i rekli su mi da je ( pre nedelju dana ) bila prodata vise od 6000 puta. a pesma je i dalje prva na listi, znaci da je broj porastao. da ne pominjem remixe, a kamoli druge prodavnice... i plus pesma ima na svakom cosku da se skine za dz, na share sajtovima...

Pages: [1]
  Print  

Jump to: